Најчешћа питања

За сва додатна питања слободно нас контактирајте на office@torlak.rs


  Бактериолошка дијагностика  1. Када се пацијенту препоручује израда аутовакцине?
  Прикажи одговор

  Кандидати за израду аутовакцине су пацијенти који имају учестале бактеријске инфекције урогениталног система, коже и неких респираторних слузница а које лоше реагују на уобичајену антибиотску терапију или су пацијенти алергични на бројне антибиотике.


  2. Колико траје поступак израде аутовакцине?
  Прикажи одговор

  Клинички значајни бактеријски изолати, идентификовани у нашој лабораторији, бивају укључени у процес справљања имуномодулаторне терапијске аутовакцине који траје од 8 до 10 недеља.


  3. Да ли аутовакцина може да има нежељене реакције?
  Прикажи одговор

  Аутовакцина нема значајних нежељених реакција, добро се подноси, комфорно прима и не искључује друге потребне терапијске процедуре.


  4. Да ли постоје случајеви у којима аутовакцина није применљива?
  Прикажи одговор

   Аутовакцина не може бити примењивана код пацијената са активном туберкулозом, малигнитетом и аутоимуним процесима.  Алерголошке анализе  5. Да ли су потребне неке припреме пре доласка на алерголошка испитивања?
  Прикажи одговор

  Пре доласка на испитивање пожељно је да урадите клиничку алерголошку обраду (кожне тестове) на алерголошком одељењу клиничког центра по упуту Вашег лекара. Осим Вашег присуства потребан је и мали узорак Ваше крви. Лаган доручак је дозвољен.


  6. Да ли је неопходно присуство пацијента или се узорак крви може послати?
  Прикажи одговор

  Када пацијент није у могућности да буде присутан, постоји могућност да се, уз стручну асистенцију, донесе узорак крви (3-5 мл венске крви) или серум добијен центрифугирањем крви (минимум 1 мл серума, уз поштовање принципа хладног ланца). Пријем таквог материјала могућ је сваког радног дана до 13 часова.


  7. Да ли могу да урадим алергијске пробе уколико ми је већ ординирана терапија?
  Прикажи одговор

  Терапија не утиче на анлазе in vitro тестова, што је предност алергијске in vitro дијагностике. За алергијске пробе које подразумевају кожне тестове, а које не ради Торлак", већ је пожељно да их урадите на клиничком центру по упуту вашег лекара, неопходан је прекид терапије у трајању од 3 до 5 дана.  Испитивање имунолошких узрока инфертилитета  8. Да ли су потребне неке припреме пре доласка на тест за инфертилитет?
  Прикажи одговор

  Припрема за тест се састоји од апстиненције од сексуалних односа у трајању од три дана, због узимања узорка сперме. Препоручује се узимање лаганог доручка, због вађења венске крви.


  9. Како изгледа дијагностичка процедура код теста на инфертилитет?
  Прикажи одговор

  Код оба партнера се тестира узорак венске крви а мушкарац даје и узорак сперме. Узорак сперме се даје на Институту. Уколико долазите из Београда постоји могућност да узорак понесете од куће (узорак узети у стерилну бочицу за урин, ујутро пред долазак). У склопу овог испитивања ради се и бактериолошки преглед сперме (спермокултура и антибиограм). Напомена: Спермограм се не ради.  Лактопрепарати  10. Да ли Liobif® може да се даје бебама?
  Прикажи одговор

  Liobif® пакован у ампуле намењен је првенствено бебама од рођења до три године.Садржај ампуле растворити са мало прокуване и охлађене воде и у кашичици дати беби између оброка. Детаљно описан начин употребе и дозирање код превремено рођених беба, новорођенчади и одојчади видети у упутству препарата.


  11. Да ли Liobif® помаже код грчева у стомаку беба?
  Прикажи одговор

  Да, помаже - давати два пута дневно по пола ампуле Liobif®-a између оброка док беба има грчеве.  12. Да ли Liobif® могу да користе труднице?
  Прикажи одговор

  Да, труднице могу да користе Liobif® и у облику ампула и у облику таблета. Због одсуства адитива и глутена трудницама се препоручује употреба Liobif® ампула.  13. Могу ли и одрасле особе да користе Liobif® у ампулама?
  Прикажи одговор

  Могу. Liobif® ампуле су за све узрасте.


  14. Да ли Liobif® може да се чува ван фрижидера?
  Прикажи одговор

  Може - на сувом месту. На собној температури Liobif® задржава сва својства 4 месеца, па га у том временском интервалу треба користити а враћањем у фрижидер не може се продужити рок употребе.


  15. Да ли Liobif® може да се користи заједно са антибиотицима?
  Прикажи одговор

  Може. У упутству препарата дат је списак антибиотика на које Liobif® није осетљив - уз те антибиотике Liobif® се може користити.


  16. Да ли Liobif® могу да користе особе са дијагностификованом целијакијом или шећерном болести?
  Прикажи одговор

  Liobif® не садржи глутен, па се препоручује код оболелих од целијакије. Због присуства малих количина шећера у ампулама и таблетама Liobif®-a, потребан је опрез код особа оболелих од дијабетеса.


  17. Да ли Liobif® може да се користи превентивно у одржавању здравља организма?
  Прикажи одговор

  Може. Дужина превентивне употребе није ограничена. С обзиром да Liobif® ампуле не садрже адитиве, могу се користити континуирано читавог живота.


  18. Да ли постоје стања када Liobif® не би требало да се узима?
  Прикажи одговор

  Особе преосетљиве на састојке препарата, као и особе са тешким оштећењем имунолошке отпорности (АIDS, неутропенија, трансплантација) и опсежних операција црева не би требало да користе Liobif®.  Вирусолошка дијагностика  19. Да ли је неопходно присуство пацијента приликом тестирања за вирусолошке анализе или се узорак крви може послати?
  Прикажи одговор

  Узорке серума и упуте пацијената са клиника или из унутрашњости шаљу искључиво здравствени центри по куриру/возачу. Код пацијената којима се анализа ради на лични захтев или на лекарски упут, а у могућности су да дођу, неопходно је лично присуство.


  20. Да ли је потребна нека припрема пацијента пре доласка ради вирусолошких анализа?
  Прикажи одговор

  Није потребна припрема - пацијенту се узима узорак крви венепункцијом. Пацијенти пре узимања крви за вирусолошка испитивања смеју да узимају терапију, течност, као и лагани доручак.


  21. Које је време потребно од узимања узорка до издавања резултата вирусолошких анализа?
  Прикажи одговор

   За све вирусолошке анализе, осим тестова на Коксаки (Coxsackiе) вирус, потребно је 7 до 10 дана.


  22. Које је време потребно од узимања узорка до издавања резултата тестова на Коксаки (Coxsackie) вирус?
  Прикажи одговор

   Потребно је 2 до 3 недеље.


  23. Да ли је резултат тестова на Коксаки (Coxsackie) вирус могуће добити поштом?
  Прикажи одговор

  Поштом се резултати шаљу само пацијентима из унутрашњости. Пацијенти из Београда подижу резултате лично или их може подићи неко уместо њих уз здравствену књижицу пацијента.  Тест неутрализације за Коксаки Б (Coxsackie B) вирус  24. Да ли је неопходно присуство пацијента приликом тестирања за вирусолошке анализе или се узорак крви може послати?
  Прикажи одговор
  Узорке серума и упуте пацијената са клиника или из унутрашњости шаљу искључиво здравствени центри по куриру/возачу. Код пацијената којима се анализа ради на лични захтев или на лекарски упут, а у могућности су да дођу, неопходно је лично присуство.

  25. Да ли је потребна нека припрема пацијента пре доласка ради вирусолошких анализа?
  Прикажи одговор
  Није потребна припрема – пацијенту се узима узорак крви венепункцијом. Пацијенти пре узимања крви за вирусолошка испитивања смеју да узимају терапију, течност, као и лагани доручак.

  26. Које је време потребно од узимања узорка до издавања резултата вирусолошких анализа?
  Прикажи одговор
   За све вирусолошке анализе, осим тестова на Коксаки (Цоxсацкие) вирус, потребно је 7 до 10 дана.

  27. Које је време потребно од узимања узорка до издавања резултата тестова на Коксаки (Coxsackie) вирус?
  Прикажи одговор
  Потребно је 2 до 3 недеље.

  28. Да ли је резултат тестова на Коксаки (Coxsackie) вирус могуће добити поштом?
  Прикажи одговор
  Поштом се резултати шаљу само пацијентима из унутрашњости. Пацијенти из Београда подижу резултате лично или их може подићи неко уместо њих уз здравствену књизицу пацијента.